Opdrachtgever      : Natuurhistorisch museum Naturalis, Leiden
Project                    : Stalen frame voor dinosaurus Camarasaurus
Samenwerking      : LiS (Leidse instrumentmakers School)

Een half jaar hebben we eraan gewerkt, en toch zie je er bijna niets van… En dan hebben we het over het unieke stalen frame dat Hoogeveen Staalconstructie in opdracht van natuurhistorisch museum Naturalis heeft gemaakt voor langnekdino Camarasaurus. Deze publiekstrekker staat sinds augustus 2019 in de 12 meter hoge dinozaal van de nieuwbouw. Om de gigantische dinosaurus zo mooi mogelijk tot zijn recht te laten komen, was het een vereiste van Naturalis om het overgrote deel van het ondersteunende stalen frame zoveel mogelijk onder de decorvloer te laten verdwijnen. Ook moesten alle botten van deze reus zo onzichtbaar mogelijk met stalen pinnen en scharnieren met elkaar worden verbonden. Geen alledaagse opdracht en een behoorlijke (maar geslaagde) uitdaging voor de professionals van ons staalconstructiebedrijf. De langnek dino weegt namelijk maar liefst 3500 kilo, is 18 meter lang en 9 meter hoog.

Tweeledige opdracht
De opdracht voor Hoogeveen Staalconstructie was tweeledig. Allereerst moest er een robuust stalen frame worden ontworpen om het beest effectief te ondersteunen. Maar minstens zo belangrijk was het om alle botten en gewrichten van dit prehistorische beest met (op maat gemaakte) stalen pinnen of scharnieren onderling op de juiste manier met elkaar te verbinden. En dan wel op zo’n manier, dat het dier in een natuurlijke houding kon worden gezet in de dinozaal.

Logistieke uitdaging
Ook logistiek en montage-technisch vroeg deze opdracht veel van ons oplossend vermogen. Opslag, vervoer en opbouw van alle botten moesten zorgvuldig gebeuren. Beschadiging van de kostbare onderdelen (er zijn wereldwijd maar enkele camarasaurussen te bewonderen in musea) zou een ramp betekenen. Met behulp van kranen, hoogwerkers, heftrucks en steigers zijn alle onderdelen zorgvuldig op hun plaats gezet.

Intensieve samenwerking met LiS
Tijdens het ontwerpen en vervaardigen van het stalen frame en de stalen (op maat gemaakte) verbindingspinnen en scharnieren voor de gewrichten, is intensief samengewerkt met de Leidse Instrumentmakers School (LiS)

Contact

Via dit formulier kunt u snel contact opnemen. Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Niet leesbaar? Klik hier. captcha txt